Som havejere forener vi vores blomsterglæde med bier og andre insekters behov for blomster så længe som muligt. Mange af de sent blomstrende planter, som vi holder af, er rige på nektar og pollen. Det tiltrækker bier svirrefluer og sommerfugle, som suger lystigt løs af de sene blomsters spisekammer. Nogle er mere populære end andre. For eksempel er asters et stort hit. Herunder får du tips til 4 efterårsblomster med insektappeal.
Asters kommer i mange varianter. Der er høje og lave sorter. Nogle har bittesmå blomster, andre har større. Fælles for dem alle er, at de blomstrer sent. Fra september og frem til frosten for alvor bider sig fast. De vokser sig hurtigt store og breder sig gerne. Som om de ved, at de ser bedst ud i store grupper.
Høstanemone er lidt af en dronning. Du er aldrig i tvivl om den trives, hvor den står. Så breder den sig lystigt og kommer tilbage år efter år i større flok og større flok. Breder den sig ikke og ser måske også lidt lille og sparsom ud, så står den forkert. Flyt den hen, hvor jorden er løs, næringsrig og fugtig. Der hvor sol og skygge er lige fordelt (altså halvskygge). I sine naturlige omgivelser vokser høstanemone nemlig i skovbryn og lysninger. Der har den det bedst og belønner dig ved at blomstre fra august til oktober.
Sankthansurt er en fantastisk nem staude og et rigtig hit i efterårshaven. Den er køn, når den om foråret står med grønne blomsterhoveder, den er smuk, når den blomstrer og når den takker af forfalder den på skønneste vis. Den er nem at formere og ser da også bedst ud i store flokke. Har du et tørt bed, så plant den der sammen med andre tørketålende planter. Gerne græsser, som klæder den godt.
Solbrud er en rigtig solelsker, men derudover er det en meget nem staude. Den vil gerne have kraftig, næringsrig jord, så giv den lidt kompost i foråret og vand den, hvis den hænger med bladene. Meget sol gør den tørstig. Den begynder at blomstre i august/september og fortsætter gerne ind i oktober.
Indlægget er en del af min miniguide til insektplanter.