Primula har længe fascineret mig. En tidlig forårsbebuder. Både inde og ude. Tørstig som den er, går det bedst for mig med dem jeg har i haven. Og, jeg vil rigtig gerne have mange flere. Så jeg satte mig for at undersøge de mange forskellige arter af primula. Hvornår blomstrer de? Hvor skal jeg plante dem? Hvordan får jeg fat i de helt særlige primula, som jeg ikke kan få i plantecenteret? Jeg var så heldig at få en af Danmarks primulasamlere, Knud Møller, til at hjælpe mig. De sidste par måneder har jeg jævnligt besøgt hans have. Fotograferet og lyttet til hans gode råd.
I Knud Møllers skyggefulde have blomstrer primula fra tidligt forår til langt ind i august. Som små fine farvepletter danser de let i luften og løfter den grønne og fredfyldte have. Det er de europæiske primula som starter ballet. Primula de fleste af os kender; haveprimula, aurikler, kodriver og kugleprimula. Senere tager de asiatiske primula over. Blandt dem etageprimula og klokkeprimula.
Primula i sommerhaven. Til venstre; etageprimula. Til højre fra top til bund; etageprimula, Primula polyneura (Kina) og Primula capitata (Nepal og Tibet)
“Primula er troløse,” advarer Knud Møller. Derfor starter sæsonen allerede i januar, hvor bakker fulde af frø begynder at spire efter en omgang frost. At så de forskellige primula hvert år hører med til årets arbejde. Svigter de fra sidste år, så er det godt at have reserver. Beslutter de sig for at blomstre endnu en sæson, så glæd andre med de ekstra planter. Mange af frøene har Knud Møller fra Dansk Primula Klub. Det er frø som man ellers ikke kan få fat i. Resten er fra egen have eller købt hos velassorterede frøforhandlere.
Primula japonica hører til de nemme primula. Her vokser den mellem fliserne ved havedammen i juni.
Primula er både nem og svær. Med mere end 550 arter fordelt over Europa og Asien samt enkelte i Nordamerika, så er der naturligvis både primula som er velegnede til vores klima, og andre som har det svært. Giver du den en let, porøs jord får primulaen de bedste betingelser. Jorden må gerne være let sur, men kan også være neutral. Plant den i halvskygge – eller vandrende skygge – og sørg for at den i vækstperioden står fugtigt. Alle primula i dette indlæg vokser i Knud Møllers have sommeren over og er asiatiske. Er du fristet til at få primula ind i sommerhaven, så lad dig inspirere af dem.
Til venstre: Primula florinda. Bladene på primula er et kapitel for sig selv. Her bladene fra Primula florinda og Primula polyneura. Adskilt af en blomstrende Primula japonica “Alba”