Bærbuske i haven er en stor glæde. Lige meget om haven ligger ved et helårs- , sommer- eller kolonihavehus. Der findes ikke noget bedre end at gå en runde i køkkenhaven en sommerdag og spise bær direkte fra busken. I hvert fald ikke hvis du spørger mig. Det skulle da lige være at bruge bærene i køkkenet. Jeg laver nogle enkelte glas syltetøj ad gangen. For eksempel ribssyltetøj med mandelflager. Det gælder om ikke at gøre det til et stort projekt, men noget som er hyggeligt og ikke tager alt for lang tid. Resten af bærene fryser jeg, til næste gang jeg har lyst og energi. Nogle af bærene ryger også i en kage. For eksempel sommerlagkage med solbær, som er med i min kommende e-kogebog.
Bærbuske er nemme haveplanter. Når først de er etablerede, klarer de sig stort set selv. De første år er det godt at holde jorden fri for ukrudt, men herefter betyder lidt græs ikke stort. Hindbær skal beskæres hvert år, men andre bærbuske har ikke det behov. De kan dog blive så store, at det måske er meget rart lige at klippe dem lidt.
Bor du i et område med mange rådyr og harer, skal du være opmærksom på, at buskene kan få en årlig ufrivillig beskæring. Det giver ikke mange bær og nogle meget små buske. Vi har sat vores ind i vores køkkenhaveindhegning, men andre steder i området står buskene beskyttet blandt andre store buske. Det sidste kræver dog en tæt bevoksning. Har du ikke det, kræver det en indhegning de første år, indtil buskene er store og godt etablerede.
Bærbuske indgår fint i et vildt bed. Kombinationen med solbærbuske og buskroser på billedet herover giver en smuk kontrast. De står i en stor plantekasse på Dybbølsgade i København. Her i haven har vi i år studenternelliker i kanten af hindbærrækken. De har aldrig været så store som i år. Lave sommerblomster ser godt ud under andre bærbuske. Men altså først, når de er godt etablerede. Bare sådan for at være på den sikre side, så de ikke tager kraften fra buskene.