Julekranse af birkeris, kogler og valmuefrø kan du lave i løbet af foråret og sommeren og pynte i december. Det giver mindre stress i julemåneden.
Julen kommer altid hurtigere end man tror. Hvert år i starten af december føler jeg, at der er masser af tid. For hurtigt at erkende, at den tid flyver afsted. Med den erfaring i baghovedet lavede jeg i august 3 julekranse, som har været gemt væk til nu. Måske har du, uden at tænke over det, gjort det samme. De to af dem er nemlig baseret på kranse med valmuefrø. I august trak jeg valmuefrø på et stykke tyk ståltråd, mens frøene stadig var grønne og formede ståltråden til en krans. På den ene krans kombinerede jeg valmuefrø med lærkekogler. En rigtig julekrans, som jeg ikke har gjort mere ved. Den anden har jeg her i december pyntet med gran. Kransen med lærkekogler og valmuefrø hænger sammen med en stjerne af grene, som jeg lavede for nogle år siden.
Den anden krans hænger sammen med to kranse af birkeris. De har efterhånden nogle år bag sig, men holder sig godt. Birkeris kan man finde hele året, men nemmest fra efterår – forår, når blæsten har rusket godt i birketræerne. Mine er lavet ved at samle birkeris til et tykt bundt, vride dem lidt og holde dem sammen med tynd ståltråd. Bundtet har jeg samlet til en krans og formet rund henover en spand. Du kan også forme kransen ved at fæstne bundtet på en ring af tyk ståltråd. På den ene krans har jeg med kobbertråd bundet en ring af thujagrene.
Den sidste krans er lavet af kogler af den bløde og bøjelige slags. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt ved, hvilken slags kogler det er. De er bundet med kobbertråd på en ring af tyk ståltråd.
Og sådan nåede jeg alligevel at få kranse op til jul. Er du selv i tidsnød, så kig i dine gemmer. Måske har du også nogle kranse liggende, som nemt kan blive til julekranse. Ellers kan jeg varmt anbefale at tænke på julen allerede i august.