Find inspiration til at genbruge julens overflod med kreative ideer til genbrug af gavepapir, juletræ, lysestumper og al den gode mad.
Gavepapiret
Hvis du har lagt gavepapiret i containeren til genbrugspapir, kan du desværre godt gå ud og pille det op igen. Med mindre det er lavet af certificeret miljøpapir, genbrugspapir eller gaven var pakket ind i avisen. Det vanlige julepapir er oftest for tyndt til at genbruge og fyldt med voks og glimmer. Hvis det kommer i den store bunke af genbrugspapir må alt papir kasseres. Også det som kunne genbruges. Det giver altså god mening at holde tungen lige i munden, når du sorterer julepapiret. Intet overfladebehandlet papir. Til gengæld er der gode muligheder for selv at genbruge det. Du kan gemme det pæneste og enten pakke gaverne ind i det til næste år eller du kan bruge det til julepynt. Alt hvor du ville bruge glanspapir. Flet for eksempel næste års hjerter til juletræet i gavepapiret fra i år. Er papiret ikke alt for julet, kan du lave frøposer til havens frø. Eller du kan lave gaveposer.
De seneste år har jeg brugt julepapir lavet af genbrugspapir, men i år gik jeg skridtet videre og pakkede gaverne ind i avispapir. Gavemærket var en roset med et billede fra et blad. Temaet var dyr. På bagsiden havde jeg klæbet en cirkel klippet ud af husholdningsemballage til at skrive til og fra. Rosetten kan hænge på juletræet til næste år. Juleaften havde vi to poser. En til genbrugspapir og en til småt brandbart.
Juletræet
Der er intet i vejen for at køre juletræet på genbrugspladsen på samme måde, som du gør med dit haveaffald. Eller stille det i gården til afhentning, hvis du bor i lejlighed. Her bliver det genbrugt til biobrændsel. Du kan dog spare turen ved at tænke lidt kreativt. De fleste ideer er mest velegnet, hvis du har en have, men bor du i lejlighed og er lidt fiks på fingrene, kan du lave knager, knapper og julenisser ud af stammen og de tykke grene. Du kan også undersøge om den lokale Zoo tager imod juletræer til dyrene. I haven kan træet pyntes med mejsekugler og æbler til fuglene. Eller du kan bruge grenene til at dække sarte planter med. Gran er også godt som gødning til surbundsplanter. Mest effektivt er det, hvis du fliser det, men jeg har også haft held med at klippe det småt ud. Skelettet kan bruges som klatrestativ for bønner, lathyrus og andre klatreplanter til sommer.
Julenissen herunder er lavet i 1970´erne og kan sagtens laves af lidt større børn. Når det gælder genbrug, er der mange ideer fra 70´erne, som er værd at finde frem igen.
Lysestumper
Kirkens Korshær tager imod dine lysestumper og støber dem om til nye lys, som de sælger i deres genbrugsbutikker. Det er også i butikkerne, du kan aflevere lystestumperne. En god måde at støtte deres sociale arbejde på. Du kan selvfølgelig også selv genbruge stumperne og lade vinterens lysestumper blive til sommerens lys.
Madrester
Julen er et stort overflod af gode sager. Også når det gælder maden. Der må ikke mangle noget og vi laver derfor ofte alt for meget. Noget af det kan fryses og findes frem, som et alternativ til take away en dag vi ikke har lyst eller tid til at lave mad. Andet kan forvandles til nye retter i dagene mellem jul og nytår. For eksempel kan en håndfuld kogte kartofler blive til kartoffelfrikadeller med mandler. En humpel tørt rugbrød kan forvandle sig til dejligt sprøde rugbrødschips med krydderurter. Gode til en skålfuld suppe. Et runkent æble, en rest marcipan og lidt mandler kan blive til skønne æblemuffins. I år fryser jeg resterne af julekagerne. De kan blive til romkugler, når jeg igen får lyst til kage. Det er kun fantasien, som sætter grænser. Min erfaring er, at jo oftere jeg prøver at finde måder at bruge rester på, jo bedre bliver jeg til det. Som med så meget andet vi øver os på.
Indlægget blev første gang udgivet i december 2018
Glædelig bagjul Birgitte. Du har så mange gode ideer og det er godt med inspiration.
Jeg har gået og ventet på at skulle tømme juletræet så jeg kan bruge grenene til afdækning af noget af den bare jord jeg har nogle steder i den nye have 🙂