Cph Garden 2019 viser, at bæredygtighed for alvor er kommet på dagsordenen. På den ellers ret konventionelle havefestival er bæredygtighed også et emne.
Ligesom i 2017 er det den fælles haveglæde, der bærer Cph Garden 2019, men hvor forrige havefestival nok var lidt mere konventionel, har der denne gang sneget sig meget mere bæredygtighed ind. Det glæder mig.
En af de ting, som virkelig glæder mig er, at Karna Maj er valgt som Årets grønne profil. Omkring 80 % af, hvad jeg har lært om bæredygtig have, har jeg lært af Karna. Stort set hver gang jeg, som helt grøn begynder, søgte viden på internettet, endte jeg hos Karna Maj. Det gør jeg sådan set stadig. Hun har en utrolig viden og er god til at formidle den videre.
Derudover lægger tre ud af otte showhaver direkte vægt på bæredygtighed, mens enkelte andre indirekte indeholder elementer af bæredygtighed eller omtanke for klimaet. Det viser, at det hjælper at snakke om det.
Tre showhaver med fokus på bæredygtighed
“En skærsommernatsdrøm” blev “Best in show”, som det hedder på nudansk og det er fuldt fortjent. En eventyrlig og frodig have med et glimt i øjet. I den skyggefulde have er der ly for solen på en varm sommerdag, mens de mange træer suger CO2 til sig. Det er, som de fleste ved, godt for klimaet. I “skovbunden” står et varieret udbud af stauder tæt. De er også med til at nedsætte den CO2, som er i luften. Samtidig er stauder bæredygtige, da de har en lang levetid. På stierne er der lagt flis, som regnvandet kan sive igennem. En sofa bygget af kvas giver associationer til et kvashegn. Det er en have, som det er rigtig rart at være i. Haven er skabt af Lise Bolhorn og Erik Dal fra Damholmgaard. Planteskolen ligger ved Jyderup på Vestsjælland og har fokus på bæredygtighed.
“Tomat-Galaxen” er skabt af Tagtomat med leg og læring for øje. Som en ægte byhave udnytter den alle lag og flader. I højden, i drøjden og hvor der ellers er mulighed for at plante noget. Tagtomats filosofi er, at planter skal bidrage med noget – udover at være smukke. For eksempel give nektar til byens bier eller frugt til fugle og smådyr. I haven skal der være en god blanding af nytte- og prydplanter med lang levetid. De materialer der bliver brugt er genbrugsmaterialer eller kommer fra lokalområdet. Tagtomat holder til i København, hvor de inspirerer til grønne byrum på mange forskellige måder. De har også en butik på Jagtvej samt en webshop. I 2017 vandt de Publikumsprisen på Cph Garden.
Med den vilde have “Naturligvis” går biolog og haveforfatter Katrine Turner all in og rykker kraftigt ved den konventionelle ide om en have. Der skal nok være nogen, som har det svært med ukrudtet i haven, men jeg er sikker på, at vi også er nogen, som ånder lettet op. I haven er der, udover ukrudt, langt græs, overvejende naturligt forekommende blomster samt vand. Der er også flere forskellige former for insektbo. For eksempel det helt enkle med en stak træ i et hjørne. Og selvfølgelig er der også et fuglebræt med æbler. Det er helt klart en have, som lægger op til diskussion, men jeg er overbevist om, at den samtale kan rykke noget. Ligesom de samtaler Katrine Turner har haft med naboerne i kolonihaven. Når først vi får øjnene op for, hvad sådan en have giver, så sker der noget med vores indstilling til den. Alle de oplevelser med et rigt insekt- og fugleliv er guld værd. Der er jo ingen der siger, at hele haven skal se sådan ud. Lidt har også ret. Sammen med Lilli Gruwier og Lars Brøndum har Katrine Turner skrevet bogen “Naturhaven – den mangfoldige have”. Udgivet af Turbine forlaget i 2017.
Bæredygtige talks på Cph Garden 2019
I programmet er der også enkelte talks, hvor man kan blive klogere på bæredygtighed.
Lørdag kl.15.00 stiller meteorolog Peter Tanev, biolog Rikke Milbak samt Signe Wenneberg op til en snak om bæredygtighed og biodiversitet på Showscenen med Felix Smith som moderator. På samme tidspunkt fortæller Bo Egelund om principperne bag den gravefri have i Taletelt 2. Hvis man mere er til mad, kan man gå over i Køkkenteltet og lave snacks af vilde urter og planter sammen med Adam Engel og Jakob Ørstrup. Også kl.15.00 lørdag.
Fra kl.16.00-17.00 svarer Rikke Milbak på spørgsmål omkring biodiversitet i Haveselskabets stand.
Søndag kl.14.00 kan du enten gå over i Taletelt 1 og høre om, hvordan du forvandler dit madaffald til bokashi-kompost eller du kan høre om, hvordan du gendyrker dine afgrøder i Taletelt 2.
Kl.15.00 fortæller landskabsarkitekt Thomas Vejsnæs om den naturlige staudehave i Taletelt 2
I Foreningsteltet står “Giftfri have” klar til en snak om bæredygtighed under hele havefestivalen.