Lige siden jeg første gang kom til Schweiz har jeg været vild med landet. Det er der mange grunde til, men de væsentligste får du herunder.
Vilde og frodige haver
Schweizerne er kendt for deres orden. Der er ikke meget, der ligger forkert og der er altid rent og pænt. Schweizerne er også meget venlige og omgængelige mennesker, så hvor er vildskaben? Den som vi alle har brug for en lille smule af. Den ligger i haven. Selvfølgelig findes der også haver med struktur og orden i bedene, men i et land, hvor der ikke er meget jord at dyrke, er haver ofte små. Dog kan der være meget på et lille areal. Og, så er det, at det bliver lidt vildt og dejligt uordentligt.
Samtidig er schweizerne glade for deres køkkenhaver, så haven bliver først og fremmest brugt til at dyrke grøntsager. Hvor der er plads, sår de sommerblomster og lægger georgineknolde. Af og til står der også nogle stauder. Det gør det også lidt vildt og tilfældigt. Et varmere klima end vores hjælper med, så Schweiz er et meget frodigt land.
Blomster overalt
Det varmere klima med en længere sommer end vores gør også, at der er blomster overalt. Selv foran frisøren og det lille kontor i gadeplan. Schweizerne er også ret gode til det med altankasser. Ude på landet er det stadig overvejende traditionelt med røde pelargonier, men det vilde og tilsyneladende tilfældige sniger sig også ind. Især i byen. Tyren på billedet er en ægte præmietyr. En præmie til vinderen af en brydekonkurrence vi stødte på i bjergene. Så bliver man selvfølgelig også pyntet med blomster.
Gårdbutikker og pluk selv blomster
Når man kører på landet i Schweiz er der rigtig mange gårdbutikker. Her kan man købe gårdens grøntsager og frugt. Ofte også hjemmelavet bratwurst, speck og andre kødprodukter fra gården. Lige så ofte honning og hjemmelavet marmelade. Måske et brød eller en kage. Der er stadig mange blandede landbrug i Schweiz, hvor der både er dyrehold og agerbrug. Det helt store hit er pluk-selv blomster. Noget der også kommer mere og mere af i Danmark. Her plukker man helt friske blomster til rimelige priser.
Maden
Min liste over schweiziske yndlingsretter er lang. Rösti er selvfølgelig en af dem. Gerne helt simpelt med speck og spejlæg. Det er i øvrigt med vilje, at jeg hele tiden bruger den tyske betegnelse: speck. Det kan nemlig slet ikke sammenlignes med vores spæk. Tysk/schweizisk speck er mere kødholdig. Ost kommer man selvfølgelig ikke uden om i Schweiz. De er vanvittig gode til det. Og deres kager og brød får mundvandet til at løbe. Nussgipfel er det store hit hos mig og en simpel frugttærte, som schweizerne kalder Fruchtwähe. Den spiser man ofte om fredagen, så det gør vi også i aften.
Søer og bjerge
Og så er der jo det med de der bjerge, som er noget helt særligt. Ikke kun at se på, men også at være i og omkring. At svømme rundt i en stor sø med bjergene i baggrunden er noget særligt. Også selvom jeg foretrækker at bade i et hav. Ligesom det at køre op i bjergene og indånde den klare bjergluft er noget af det bedste.
Og, inden du tænker, at Schweiz er et dyrt land, så synes schweizerne også, at det er dyrt i Danmark, så alt er relativt.
Dette er det første af en række indlæg med inspiration fra Schweiz. De næste to kommer henholdsvis lørdag og søndag.
Tænk, jeg har kun været i Schweitz på gennemrejse. Jeg må med skam melde at jeg aldrig har givet mig tid til at lære landet at kende. Og det er da en fejl kan jeg se 🙂
Jeg bryder mig faktisk ikke så meget om at rejse, og der går lang tid imellem at jeg gør det, men en tur til Schweitz kunne jeg da vist godt kaste mig ud i en dag.
Jeg kan lide alle dine billeder, men tyren med blomsterkrans om maven er da vinderbilledet 🙂
Hilsner fra Nana